Швеция трябва да спре протестите на поддръжниците на забранената Кюрдска работническа

...
Швеция трябва да спре протестите на поддръжниците на забранената Кюрдска работническа
Коментари Харесай

Ердоган: Швеция в НАТО при мерки срещу ПКК

Швеция би трябвало да спре митингите на поддръжниците на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) в Стокхолм, с цел да получи зелена светлина за кандидатурата си за участие в НАТО.

Това съобщи турският президент Реджеп Ердоган в телефонен диалог в неделя с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, оповестява " Ройтерс ".

Ердоган настоя, че Турция има градивно отношение, само че смята за безсмислена смяната на законите за тероризма от Швеция, до момента в който последователите на ПКК организират митинги в страната. Това се споделя в изказване на турското президентство.

Крайно време е турският парламент да ратифицира кандидатурата на Швеция за присъединение към НАТО, защото Стокхолм към този момент е извършил отговорностите си по съглашение с Анкара за присъединение към западния боен алианс. Това съобщи на 21 юни шведският външен министър Тобиас Билстрьом.

Нашата преценка е, че направихме това, което се очакваше от нас, в този момент е време турският парламент да стартира процеса на ратификация, уточни Тобиас Билстрьом. Швеция продължава да се надява, че ще може да се причисли до срещата на върха на НАТО във Вилнюс в средата на юли, разясни той.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън насърчи Анкара да поддържа Швеция на среща с новия турски външен министър Хакан Фидан в сряда. 

През 2022 година Швеция и Финландия аплайваха за присъединение към НАТО след съветската инвазия в Украйна. Финландия се причисли към алианса през април, само че Турция продължава да блокира участието на Швеция, като се базира на опасения за сигурността. Според Анкара Швеция би трябвало да овладее антитурските митинги в Стокхолм, преди да получи зелена светлина за присъединение към НАТО.

Турция твърди, че Швеция укрива членове на рискови групи, които счита за терористи. Швеция вкара нов закон, с цел да затрудни финансирането или поддръжката на терористични групи, с което държавното управление споделя, че извършва уговорките си по съглашение с Турция, подписано в Мадрид. Това обаче не накара управляващите в Анкара да трансформират решението си.

Освен Турция, Унгария е другата страна, която към момента не е утвърдила присъединението на Швеция към НАТО.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР